Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   STUDIU PRIVIND IMPORTANȚA MONITORIZĂRII PARAMETRILOR FIZIOLOGICI ÎN SCRIMA DE PERFORMANȚĂ / STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF MONITORING PHYSIOLOGICAL PARAMETERS IN ELITE FENCING.

Autori:  AMALIA TĂTĂRAN, SILVIA TEODORESCU, OANA MARIA BALTAG, MIHAELA APOSTU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(1).02

Received 2023 January 17; Revised 2023 March 22; Accepted 2023 March 23; Available online 2023 May 30; Available print 2023 June 30.
pp. 13-22

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Studiu privind importanța monitorizării parametrilor fiziologici în scrima de performanță. Introducere: Sportivii care practică spadă și floretă au o capacitate aerobă mai mare decât cei care practică sabie, întrucât scrimerii de spadă și floretă au o capacitate aerobă similară. Obiective. Scopul acestui studiu este de a demonstra importanța monitorizării în dinamică a parametrilor funcționali la sportivele lotului național de scrimă, mai precis spadă, în vederea dirijării planului de pregătire. Mijloace și metode. Capacitatea cardiorespiratorie a fost monitorizată în dinamică, prin aplicarea protocolului Bruce COSMED treadmill Ergometer. S-au evaluat 4 spadasine, cu vârste între 22 și 36 de ani, membre ale lotului național de scrimă și cu performanțe mondiale și olimpice, pe o perioadă de 8 săptămâni, în 2021. Trebuie menționat faptul că aceste testări s-au efectuat după un program de antrenament adaptat perioadei pandemice. Rezultate. Din totalul indicatorilor înregistrați prin protocolul Bruce s-au selectat parametrii de testare (viteza de alergare, gradul de înclinare al platformei, timpul) și parametrii metabolici (consumul absolut de oxigen (ml/min), VO2 maxim (ml/min/kg), frecvența cardiacă, echivalentul metabolic și coeficientul respirator). Acești indicatori au fost apreciați pentru pragul anaerob, punctul de compensare respiratorie și la finalul testului. Pentru fiecare subiect s-a urmărit evoluția acestor indicatori între testări. Discuții și concluzii. Testul Bruce estimează absorbția maximă de oxigen (VO2 max), ca măsură a capacității aerobe a atletului în efort susținut. Toate sportivele s-au adaptat rapid la planul de pregătire după „blocajul” pandemic, reușind în 8 săptămâni de pregătire fizică să-și îmbunătățească sau să-și mențină capacitatea cardiopulmonară la pragul „excelent” conform normelor de referință standard. În acest context, rezultatele obținute evidențiază și o distribuire eficientă a oxigenului la țesuturi corelată cu o bună adaptare a funcției cardiace la efort. În concluzie, monitorizarea funcției cardiorespiratorii prin protocolul Bruce poate reprezenta un important criteriu în dirijarea pregătirii fizice a spadasinelor din lotul național.

Cuvinte cheie: capacitate cardiorespiratorie, protocol Bruce, scrima de performanță
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă